torsdag 22. juli 2010

Neseskylling


Neseskylling, originally uploaded by suzanotsjka.
Grunnet intenst arbeid på annet hold har det vært lite blogging i det siste, men nå skal jeg kanskje skjerpe meg. Mange av dere har spør hvordan jeg forholder meg til den nye trenden med neseskylling, om jeg har prøvd selv, om jeg vil anbefale andre å prøve, osv, så nå skal jeg skrive litt om det.

For det første: Ja, jeg har prøvd neseskylling. Jeg har ikke holdt på så lenge, og jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, men her får dere i hvert fall mine erfaringer.

Først av alt: Hva er neseskylling? Neseskylling er en form for personlig hygienetiltak der man "vasker" nesa og bihulene ved å sprøyte fysiologisk saltvann inn i det ene neseboret og ut av det andre med en diger sprøyte som kjøpes på apoteket. Den heter Nesehorn i Norge og Nasaline i Sverige, og selv har jeg bare erfaring med Nasaline.

Den første aha-opplevelsen neseskylling byr på er at det stikk i strid med vanlig oppfatning ikke er noe vanntett skott mellom de to neseborene, men faktisk fri passasje. Hvis man vil, kan man altså puste inn gjennom det ene neseboret og ut av det andre. Men å gjøre dét forutsetter selvfølgelig at man ikke er tett i nesa, og tett nese er altså en av de viktigste årsakene til at folk driver med neseskylling.

Selv er jeg verken tett i nesa eller spesielt snørrete, men jeg er nysgjerrig av natur og glad i å prøve nye ting. For slike som meg er neseskylling først og fremst en mentalt forfriskende opplevelse. Det er vanskelig å beskrive følelsen av å sprøyte vann opp i det ene neseboret, kjenne at det fylles opp der inne, bli redd for å drukne, puste hektisk gjennom munnen og til og med si AAAAA i henhold til bruksanvisning, og så til sin store lettelse se i speilet at vannet kommer ut av det andre neseboret. Selv fikk jeg lyst til å tegne etterpå, og det har jeg ikke gjort på sikkert ti år! Resultatet ble illustrasjonstegningen over.

Har neseskylling noen bivirkninger? Nei, ifølge bruksanvisningen kan det med fordel utøves av barn fra de er 4 år, gravide og ammende, bihulebetente, forkjølte og snørrete, snorkere og urolige sovere og alle som bare har lyst på en mentalt forfriskende opplevelse.

For egen regning vil jeg dog legge til et lite aber, nemlig at rester av saltvann som regel blir værende i nesa selv om man snyter seg grundig etter skylling. Første gang var det et sjokk, jeg hadde nettopp lagt meg og lente hodet litt ut fra senga for å finne en bok på gulvet da en fin stråle saltvann gikk som et prosjektil fra nesa mi og ut i rommet. Det var ikke veldig ekkelt, men kan tyde på at det er lurt å utføre neseskylling i god tid før situasjoner der spontan nasal saltvannslating kan virke stigmatiserende, som jobbintervju, date eller muntlig eksamen.

7 kommentarer:

 1. Det blir umulig å ikke prøve seg på neseskylling etter å ha lest dette!

  SvarSlett
 2. susanne,du er så vidunderlig!
  vi kan ha neseskyllekveld når jeg kommer til götaland!

  SvarSlett
 3. Nå kjenner jeg to ivrige neseskyllingstilhengere. Skjønner jo at dette er en trend jeg må teste ut verdien av en gang. Hvordan fungerer med slike neseskyllingshorn er de voldsomt private, eller kan man dele...?

  SvarSlett
 4. Lina: Jeg har holdt mitt privat, men vil si at det er like greit som å dele tannbørste i hvert fall.. Mao kan du godt få prøve mitt, men siden vi bor i forskjellige byer vil jeg anbefale at du skaffer ditt eget også. Du kan forresten fylle en halvliterflaske med vann også, men jeg garanterer ikke for komforten da.

  T: Ja!

  SvarSlett
 5. Å, nå ble jeg så glad! Jeg trodde jeg var nesten alene om dette! Er det en trend, altså? Jeg ante ikke at svigerinna mi driver med det samme som meg. Dette gjør jeg hver kveld, og gleder meg like mye hver gang.

  Uventede saltvannsprosjektiler: Dette er jeg godt kjent med. Men jeg har ikke bare vært i den ene enden av en slik prosjektil, jeg har også vært i den andre. Du kan bare tenke deg. Jeg satt ved kjøkkenbordet, og Alexander kom bak meg og ville gi meg et kyss på panna. Jeg lente overkroppen og hodet bakover, og han lente seg forover. Han hadde nettopp skylt nesa, for å si det sånn.

  Et tips er å bøye seg ned etter endt neseskylling, som om du skal knytte skolissene dine. Da kommer det ofte litt vann.

  Tegningen din er forresten HELT fantastisk.
  Bildet utenpå forpakningen til det norske nesehornet kan gå og legge seg! Særlig liker jeg at kvinnen på bildet fanger opp strålen i en kopp - EN KOPP - og ikke i vasken. Er du veldig flink til å sikte?

  SvarSlett
 6. Å, takk for bloggens lengste kommentar! Og ja, dette er en trend:) Telefonen har ikke stått etter at jeg postet denne posten, alle vil prøve.

  Jeg har forresten kommet til at det kan lønne seg å skylle i forbindelse med dusjing. Når man bøyer seg for å tørke tærne - uten å bøye knærne - kommer det gjerne masse vann ut. Da er det gjerne vått på gulvet fra før av, så det spiller ingen rolle med en desiliter fra eller til.

  Når det gjelder tannglasset var det egentlig en kunstnerisk nødløsning, fordi vasken havnet utenfor arket.

  Snart skal jeg foreta en hjerneskylling også. Følg med!

  SvarSlett