torsdag 25. november 2010

Chicken


Chicken, originally uploaded by suzanotsjka.
"Høner kommuniserer, blant annet gjennom lydspråk. Det er identifisert over 20 lyder med spesifikt meningsinnhold.

Høner lærer av erfaring, og ved å bli lært opp av andre høner. Høner kan også lære indirekte gjennom å observere hva andre gjør. Undersøkelser har f.eks. vist at høner som har sett på video hvordan et problem løses, etterpå kan løse problemet selv på samme måte.

Det antas at høner kan forestille seg hvordan fremtiden vil bli. Høner som får valget mellom en liten belønning straks, eller en større belønning om en viss tid, vil nemlig som regel velge å vente på den største belønningen. Fordi hønene har nok selvkontroll til å avvise en liten belønning i påvente av noe bedre, fastslås det også at de har selvkontroll.

Høner husker informasjon, og setter sammen opplysninger slik at de kan gjøre gode valg om hvor de skal lete etter mat, hva de bør unngå, og så videre."

Kilde: Wikipedia om tamhøns

Bildet av kyllingene tok jeg i Odessa i 2007. Nå er de sikkert flotte og selvstendige høner, med halvferdige mastergrader og egne hybler.

2 kommentarer:

  1. Eg håper på ein måte at dei har blitt høner. Det hadde vore veldig fint og merkeleg. For det er andunger, ikkje sant?

    Det ville også vore spanande med ei komperativ analyse av kven av høna og anda som kan skryta av best sjølvkontroll. Dei kunne sikkert utført ho sjølv.

    SvarSlett
  2. Nei, nå gir jeg meg ende over! Flaks at det fins fagfolk som kan gå oss hobbybiologer etter i sømmene:) Når det gjelder selvkontroll holder jeg en knapp på høna, i hvert fall hvis man også her skal legge Wikipedias artikkel til grunn.

    SvarSlett